Merhaba;
Yeryüzündeki su kaynaklarının zamanla azalması,dünya nüfusunun giderek artmasına bağlı olarak su tüketiminin artması,suların ve su kaynaklarının çeşitli nedenlerle kirlenmesi yaşamı giderek zorlaştırmaktadır.
Endüstri kuruluşlarının artıklarını arıtmadan akarsulara vermesi, atıkların , deterjan kalıntıların yağmur sularına karışması yer altı sularının kirlenmesine neden olmaktadır.Su kirliliğini oluşturan diğer etmenler lağım suları,petrol atıkları,nükleer atıklar,kimyasal kirleticiler,tarımda verimi artırma amacıyla kullanılan doğal ve yapay maddeler,tarım ilaçları,radyoaktif atıklardır.
Su kirliliği insanları pek çok yolla etkileyebilir.Çocuklar kilogram başına erişkinlerden daha fazla su tükettikleri için daha fazla etkilenmektedir.Hamile anneler de sudaki kirleticilere maruz kalırsa bunlar vücutlarında birikir ve fetusu etkiler.Balıklarda bulunan metilciva, PCB gibi maddeler yıllar sonra bile vücutta saptanabilir.
Su kirliğine yol açan etmenler:
Biyolojik ajanlar:Sularda hastalık yapan mikroorganizmalar olabilir.Bunlar dizanteri,kolera,giardia,hepatit A,rota gibi çeşitli hastalıklara yol açar.
Kimyasal ajanlar:Arsenik,krom,kurşun,metilciva gibi ağır metaler suyla alınıp vücutta birikerek toksik etkilere neden olur.
Pestisitler:Tarımda kullanılan pestisitlerin çevrede uzun süre bozulmadan kalması,biyolojik parçalanımlarının yavaş olması,ayrıca izin verilmeyen bazı klorlu pestisitlerin kullanılması çevre ve su kirliliği açısından önem taşımaktadır.Canlılar üzerindeki etkileri anne karnında başlamakta, düşüklere veya yenidoğanda kan,karaciğer ve kas hastalıklarına neden olduğu saptanmıştır.
Çevre ve su kirliğine karşı alınması gereken önlemler:
*Kaynağı belirsiz,hayvan dışkısıyla bulaştığı şüphe edilen suları kullanmayın
*Havuz ve su parkları,kaydırakları gibi eğlence amaçlı su kullanımı öncesinde duş alın
*Yüzerken su yutmayın
*Kimyasal maddeleri kullanıldığı sanayi kuruluşlarının yakınlarında çocuklarınızın oynamsına izin vermeyin.
*Kurşun boru ya da bağlantı olduğunu bildiğiniz tesisatlarda yemek yaparken ,mama hazırlarken sıcak su musluğundan gelen suyu kullanmayın,soğuk su musluğunu birkaç dakika akıttıktan sonra suyu kullanın
*Hamile ve doğurgan çağdaki kadınlar organik civa içeriği yüksek olabilecek kılıç balığı,ton balığı,uskumru gibi büyük balıkları tüketmekten kaçınmalı,çocuklar ve emziren anneler ise bu tür balıkları haftada 1 öğün ile(200 gr.) sınırlamalıdır.
*Dört aydan küçük bebeklere mama hazırlanması gerekiyorsa,bunun için nitrat içeriği düşük olan sular kullanılmalıdır.
Yeryüzündeki su kaynaklarının zamanla azalması,dünya nüfusunun giderek artmasına bağlı olarak su tüketiminin artması,suların ve su kaynaklarının çeşitli nedenlerle kirlenmesi yaşamı giderek zorlaştırmaktadır.
Endüstri kuruluşlarının artıklarını arıtmadan akarsulara vermesi, atıkların , deterjan kalıntıların yağmur sularına karışması yer altı sularının kirlenmesine neden olmaktadır.Su kirliliğini oluşturan diğer etmenler lağım suları,petrol atıkları,nükleer atıklar,kimyasal kirleticiler,tarımda verimi artırma amacıyla kullanılan doğal ve yapay maddeler,tarım ilaçları,radyoaktif atıklardır.
Su kirliliği insanları pek çok yolla etkileyebilir.Çocuklar kilogram başına erişkinlerden daha fazla su tükettikleri için daha fazla etkilenmektedir.Hamile anneler de sudaki kirleticilere maruz kalırsa bunlar vücutlarında birikir ve fetusu etkiler.Balıklarda bulunan metilciva, PCB gibi maddeler yıllar sonra bile vücutta saptanabilir.
Su kirliğine yol açan etmenler:
Biyolojik ajanlar:Sularda hastalık yapan mikroorganizmalar olabilir.Bunlar dizanteri,kolera,giardia,hepatit A,rota gibi çeşitli hastalıklara yol açar.
Kimyasal ajanlar:Arsenik,krom,kurşun,metilciva gibi ağır metaler suyla alınıp vücutta birikerek toksik etkilere neden olur.
Pestisitler:Tarımda kullanılan pestisitlerin çevrede uzun süre bozulmadan kalması,biyolojik parçalanımlarının yavaş olması,ayrıca izin verilmeyen bazı klorlu pestisitlerin kullanılması çevre ve su kirliliği açısından önem taşımaktadır.Canlılar üzerindeki etkileri anne karnında başlamakta, düşüklere veya yenidoğanda kan,karaciğer ve kas hastalıklarına neden olduğu saptanmıştır.
Çevre ve su kirliğine karşı alınması gereken önlemler:
*Kaynağı belirsiz,hayvan dışkısıyla bulaştığı şüphe edilen suları kullanmayın
*Havuz ve su parkları,kaydırakları gibi eğlence amaçlı su kullanımı öncesinde duş alın
*Yüzerken su yutmayın
*Kimyasal maddeleri kullanıldığı sanayi kuruluşlarının yakınlarında çocuklarınızın oynamsına izin vermeyin.
*Kurşun boru ya da bağlantı olduğunu bildiğiniz tesisatlarda yemek yaparken ,mama hazırlarken sıcak su musluğundan gelen suyu kullanmayın,soğuk su musluğunu birkaç dakika akıttıktan sonra suyu kullanın
*Hamile ve doğurgan çağdaki kadınlar organik civa içeriği yüksek olabilecek kılıç balığı,ton balığı,uskumru gibi büyük balıkları tüketmekten kaçınmalı,çocuklar ve emziren anneler ise bu tür balıkları haftada 1 öğün ile(200 gr.) sınırlamalıdır.
*Dört aydan küçük bebeklere mama hazırlanması gerekiyorsa,bunun için nitrat içeriği düşük olan sular kullanılmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder